Winnaar

Lees hier wie dit jaar gewonnen hebben

Aanmelden voor de komende Maritime Award start in het 1e kwartaal van 2019.

De award

De Maritime RNLN Van Hengel-Spengler Award past bij het innovatieve karakter van de Koninklijke Marine. De prijs is vernoemd naar twee marineofficieren die begin 20e eeuw de basis legden voor het vercijferen van berichten via een roterende machine. Uit dit idee is de beroemde Duitse ‘Enigma’ machine voortgekomen, die weer heeft geleid tot inspanningen aan Engelse zijde om de vercijfering te doorbreken. De Engelse geleerde Alan Turing ontwikkelde op basis hiervan de concepten van een computer.

Voor wie

Deelname aan de prijs staat open voor studenten tot 35 jaar die hun onderzoek hebben verricht in het kader van een algemene studie, vakopleiding of vervolgstudie in een maritiem vakgebied op wo- of hbo-niveau. Het onderzoek moet – kunnen – leiden tot nieuwe inzichten, concepten of innovaties die bijdragen aan het verbeteren van de operationele inzet van marine-eenheden.

Proces

Uit alle inzendingen worden drie studenten genomineerd en zij maken kans op de prijs. De uiteindelijke winnaar wordt bekend gemaakt door de Commandant Zeestrijdkrachten, vice-admiraal Rob Kramer, tijdens het Maritime Awards Gala.

Jury

De onafhankelijke jury bestaat uit maritieme deskundigen van de Technische Universiteit Delft, de Technische Universiteit Twente, het ‘Maritime Research Institute Netherlands’, de Nederlandse Defensie Academie en de Koninklijke Marine. De jury beoordeelt de binnengekomen voorstellen en kan aanvullende informatie opvragen of desgewenst externe expertise inschakelen voor de beoordeling.

Waarom meedoen

De beste operationele innovatie wordt beloond met deelname aan de deeltijdmasterstudie ‘Military Technology, Processes and Systems’ bij de Faculteit Militaire Wetenschappen op het Koninklijk Instituut voor de Marine te Den Helder. Daarnaast ontvangt de winnaar het symbolische bedrag van €530,-, waarmee de link naar de leeftijd van de zeemacht wordt gelegd.

De winnaar van de Maritime RNLN Van Hengel-Spengler Award brengt bovendien zijn kwaliteiten ruim onder de aandacht. De genomineerden en uiteindelijke winnaar kunnen namelijk rekenen op persaandacht, nationaal en internationaal, en de speciale award logo’s gebruiken. Tevens ontvangt de winnaar tijdens het Maritime Awards Gala een award en een oorkonde.

Beoordelingscriteria

Bij de aanmelding dienen de volgende gegevens bekend te worden gesteld:

– Personalia van de kandidaat
– Studie in het kader waarvan het onderzoek is gedaan
– Omschrijving (maximaal 150 woorden) van het onderzoek
– Periode waarin het onderzoek is uitgevoerd
– Toepassing van het onderzoek in de praktijk
– De toegevoegde waarde voor de operationele inzet op militair-maritiem gebied
– Het onderzoeksrapport in PDF formaat

Aanmelden

Aanmelden kan tot vrijdag 22 juni 2018. Neem voor meer informatie en om je aan te melden contact op met LTZ1 Matthijs Ooms, secretaris van de award, via E wm.ooms@mindef.nl.

Organisator

De Maritime RNLN Van Hengel Spengler Award wordt uitgereikt door de Koninklijke Marine.


Eerdere winnaars Van Hengel-Spengler prijs

2017
LTZ 2 Jordy San José Sánchez – operationele innovatie op het gebied van het Target Motion Analysis (TMA)-proces

2016
LTZ 3 (TD) Sietske Vredeveldt  –  onderzoek naar mogelijkheden voor verbetering van stoelen op FRISC

2015
LTZ3 (TD) Kevin Stouten – onderzoek naar het gedrag van verlijmde stalen inserts in een composiet druklichaam

2014
LTZ 3 (TD) Guus van Fulpen – Op weg naar de more electric submarine

2013
LTZT 3 R.J. van de Mheen – Submarine Power System Design Tool met Graphical User Interface