Search
Search
Close this search box.

Genomineerden Maritime Awards bekend

Op donderdag 6 november vindt het Maritime Awards Gala plaats. Op dit gala worden de vijf belangrijkste prijzen van de Nederlandse maritieme sector uitgereikt. Reders, scheepswerven, studenten, ontwerpers en toeleveranciers komen voor een prijs in aanmerking, wanneer ze hun meerwaarde van het Nederlandse maritieme cluster hebben aangetoond, of een inspirerend voorbeeld van innovatiekracht voor anderen zijn.

Afgelopen vrijdag zijn de laatste genomineerden voor de maritieme prijzen bekend gemaakt. Daarmee is de lijst met kanshebbers compleet. Zij zullen tezamen met vele honderden maritieme professionals, politici en media te gast zijn op het ‘Maritime Awards Gala’, om de prijsuitreiking bij te wonen.

Het gala is tevens de officiële start van de vierde editie van de ‘Maritime Week’. Tijdens deze week wordt onder het thema ‘High Tech, Hands On’ aandacht gevestigd op het innovatieve karakter, gezonde handelsgeest en de duurzame focus van de maritieme sector. Dit jaarlijks terugkerende evenement, dat van 6 tot en met 14 november plaatsvindt, heeft tot doel om de maritieme sector extra in de schijnwerpers te zetten.

De genomineerden zijn:

Wim Timmers Ontwerpersprijs
Deze prijs is voor jonge maritieme ontwerpers met een vernieuwende aanpak. Onderwerpen variëren van een originele ontwerpmethode voor een scheepstype, of voor scheepssystemen. Dit jaar zijn genomineerd:

– Emiel Mobron van TU Delft/Dykstra Naval Architects – met zijn beoordelingsmethode voor windvoortstuwing van vrachtschepen.

– Tim Gorter van NHL Hogeschool – met zijn ontwerpmethode voor jachtvoortstuwing op zonne-energie.

Koninklijke Marine van Hengel-Spengler prijs
Deze prijs is voor de beste operationele innovatie, bedacht door studenten tot 35 jaar. Het winnende onderzoek moet (kunnen) leiden tot nieuwe inzichten, concepten of innovaties, die bijdragen aan het verbeteren van de operationele inzet van marine-eenheden. De genomineerden zijn:

– LTZ3 (TD) Guus van Fulpen – met zijn onderzoek op weg naar de ‘more electric submarine’.

– Ir. Roderik Kuin – met zijn onderzoek naar weerstandvermindering bij onderzeeboten.

– LTZ 2 OC (TD) Peter van de Maat – met zijn onderzoek naar de doeltreffendheid van het elektromagnetisch railkanon tegen luchtdoelen.

Maritime Innovation Award
Deze award heeft tot doel meer bekendheid te geven aan de vernieuwende kracht, die uitgaat van de maritieme- en offshore toeleveringsindustrie. Ook moet de prijs innovatieve ontwikkelingen binnen het maritieme cluster stimuleren. De genomineerden zijn:

– AEC Maritime – met haar Closed Loop Scrubber system.

– Huisman Equipment – met het Multi-Lay systeem met op zee uitwisselbare haspels en 4000 MT mastkraan.

– Dynamic Marine Systems – met het Antiroll, roldemping systeem voor superjachten.

KVNR Shipping Award
Deze prijs is voor onderscheidende bedrijfsvoering op het gebied van scheepsinnovatie en voor sociale organisatorische- en milieukundige innovatie binnen de zeescheepvaart. De prijs moet nog meer bewustzijn bij rederijen stimuleren voor verdere vergroening, meer veiligheid, hogere efficiency en met uitstekend opgeleide bemanningen. Genomineerden zijn:

– Anthony Veder – Met haar inspanningen om de impasse voor het gebruik van LNG als maritieme brandstof te doorbreken.

– Van Oord – Met haar Offshore installatieschip Aeolus voor de aanleg van windmolenparken op zee.

– Vroon – Met haar aandacht voor veiligheid, door middel van de inrichting van een valbeveiliging aan boord van containerschepen.

KNVTS Schip van het jaar prijs
Deze prestigieuze prijs wordt ieder jaar toegekend voor een in Nederland (of buitenlandse vestiging van een Nederlands bedrijf) ontworpen en (af)gebouwd schip, waarbij wordt gekeken naar criteria als baanbrekend, milieu, veiligheid en economie. Genomineerd zijn:

– De Heavy lift project cargo carrier ‘Atlantic Dawn’ – gebouwd door CIG Shipbuilding Groningen en ontworpen door C-Job Naval Architects, in opdracht van Hartman Shipping.

– Het Jacht ‘Galactica Star’ – ontworpen door van Oossanen Naval Architects en gebouwd door Heesen Yachts.

– Reddingboot ‘NH1816’ – gebouwd door Damen Shipyards Gorinchem voor de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij.

Over het gala

Het Maritime Awards Gala 2014 wordt georganiseerd door de Stichting Maritieme Prijzen. Hierin zijn Netherlands Maritime Technology, KVNR, KNVTS, Koninklijke Marine en NISS vertegenwoordigd. Hoofdsponsors van het Maritime Awards Gala 2014 zijn NNPC, Wärtsilä Netherlands, Damen Shipyards, Europort, Huisman en Nederland Maritiem Land.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?