Deze prijs is door de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KVNR) in het leven geroepen om een organisatie of persoon te eren, die de Nederlandse zeevaart in het afgelopen jaar middels innovatie het meest vooruit heeft geholpen. Er is desalniettemin sprake van bijzondere en belangrijke ontwikkelingen sinds de laatste editie van het gala in 2019. Het gaat niet langer om de technische innovatie maar de prijs is nu gefocust op, bij voorkeur Nederlandse, organisaties en personen die op innovatieve wijze een onderscheidende rol hebben gespeeld ten behoeve van de positieve positie van de Nederlandse zeescheepvaart. In precies dezelfde periode heeft bovendien de coronapandemie een aanzienlijke impact gehad op de sector.
De jury heeft de inzendingen beoordeeld en is tot het besluit gekomen om te nomineren voor de Maritime KVNR Shipping Award 2021:
ILT – Contingency plan COVID-19 the Netherlands
De Inspectie Leefomgeving en Transport is door de jury genomineerd voor de Maritime KVNR Shipping Award 2021 voor het in het leven roepen van het Contingency plan COVID-19 the Netherlands voor de zeevaart. De medewerkers van ILT hebben in het voorjaar van 2020 snel en pragmatisch gehandeld door een Contingency Plan (CP) voor de zeevaart in het leven te roepen. Hierdoor werden verlopen certificaten van zeevarenden en zeeschepen generiek verlengd, zelfs meermaals tot op de dag van vandaag. Dit was noodzakelijk omdat zeevarenden vrijwel niet meer konden reizen om o.a. hun certificaten te verlengen. Nederland was hiermee één van de eerste landen wereldwijd met een dergelijke generieke verlenging. Met deze actie heeft de ILT oog gehad – zolang als nodig, pragmatisch, snel en oplossingsgericht – voor de moeilijke positie van reders en zeevarenden in 2020 en 2021.
Maritiem Museum – Zichtbaar maken van de impact van COVID-19 op de zeevaart
Het Maritiem Museum is een initiatief gestart om de impact van de coronapandemie op de zeevaart te vertellen vanuit het perspectief van de zeevarenden die erdoor zijn getroffen. Door het vertellen van deze verhalen draagt het Maritiem Museum bij aan het vergroten van de zichtbaarheid van de zeevaart. En niet alleen de zichtbaarheid van deze impact is belangrijk. Ook het verzamelen van materiaal en het vastleggen van verhalen, opdat deze impact op de zeevaart wordt opgenomen in het collectieve Nederlandse geheugen is relevant voor de toekomst. Het Maritiem Museum heeft hiermee, en met haar grote bereik, een passende rol heeft opgepakt om het verhaal van de zeevaart in deze uitzonderlijke omstandigheden te vertellen en daarvoor ook die verantwoordelijkheid voelt.
RIVM – COVID-19 Vaccination Programme for Seafarers
In het voorjaar van 2021 is het RIVM een verkenning gestart ten behoeve van het vaccineren van zeevarenden tegen COVID-19. Zeevarenden waren en zijn als zogeheten moeilijk bereikbare doelgroep, niet in staat deel te nemen aan de reguliere nationale vaccinatiestrategie. Door de internationale activiteiten, het internationale karakter van de bemanningssamenstellingen aan boord van de zeeschepen én de beperkte tijd die zeevarenden in Nederland doorbrengen was een maatwerk aanpak hard nodig. Zonder het RIVM en de persoonlijke inzet van RIVM-projectleider Nils van der Kolk was het vaccinatieprogramma niet in de huidige vorm en in de korte tijd gerealiseerd. Nederland was het eerste land wereldwijd met een dergelijk uitgebreid én specifiek voor zeevarenden opgetuigd programma en heeft zo heel veel betekend voor de Nederlandse zeevaart. Het vaccinatieprogramma stelt Nederlandse werkgevers in de zeevaart namelijk in de gelegenheid om voor al hun zeevarend personeel veel te betekenen in onzekere tijden.