Search
Search
Close this search box.

Justin Rietveld en Etienne Duchateau genomineerd voor Maritime Designer Award 2016

Uit vijf kandidaten die donderdag 1 september 2016 tijdens het Ontwerperscongres hun inzending mochten presenteren, maakte de jury de twee genomineerden bekend voor de Maritime Designer Award: Justin Rietveld en Etienne Duchateau. De ontwerpaanpak van deze twee jonge ontwerpers werd door de jury beoordeeld als vernieuwend en inspirerend. Op 31 oktober 2016 wordt de winnaar bekendgemaakt tijdens het Maritime Awards Gala 2016.

Om meer aandacht te krijgen voor vernieuwing van het ontwerpproces door jong talent is in 2001 de Maritime Designer Award (voorheen Wim Timmers Ontwerpersprijs) in het leven geroepen. De prijs richt zich op de manier waarop een ontwerp of deelsystemen van een schip tot stand komt. Deze vernieuwing in het ontwerpproces dient daarbij inzichtelijk gemaakt te zijn in een toepassing. De Maritime Designer Award brengt de creativiteit en innovatiekracht van Nederlandse maritieme ontwerpers onder de aandacht bij een breed publiek en wordt mede mogelijk gemaakt door Netherlands Maritime Technology. Het Ontwerperscongres werd dit jaar gehouden bij de Buccaneer in Delft. De genomineerden in willekeurige volgorde:

Justin Rietveld (Damen Shipyards Gorinchem)

Justin Rietveld (Scheepsbouwkundig Engineer) heeft een nieuw concept voor de offshore decommissioning industrie ontwikkeld, waarmee Damen Shipyards zich kan introduceren in een nichemarkt binnen deze industrie. Hij is recent op dit onderwerp afgestudeerd in de Maritieme Techniek aan de Rotterdam Mainport University (HBO). Als onderdeel van een uitgebreid onderzoek naar de decommissioning industrie heeft hij het decommissioning proces tot in detail beschreven. Als meest kansrijke nichemarkt is het verwijderen van de topsides van de platformen aangemerkt. Na meerdere iteraties is er een concept ontwerp ontwikkeld van een schip, dat op innovatieve wijze de topsides van de platformen kan verwijderen en transporteren naar land en meer dan ¾ van de wereld markt kan bedienen. Ook zijn op basis van alternatieve gebruikersbehoeften twee variaties op het standaard ontwerp ontwikkeld.

Etienne Duchateau (afdeling Maritieme Systemen van de Defensie Materieel Organisatie)

Etienne Duchateau, werkzaam bij afdeling Maritieme Systemen van de Defensie Materieel Organisatie, heeft in een promotiestudie een methode ontwikkeld voor een interactieve en stuurbare exploratie van scheepsconcepten. Met deze methode is de ontwerper in staat om tijdens conceptexploratie veelbelovende ontwerpen te genereren, identificeren, en te selecteren op basis van de inzichten die tijdens het proces worden verkregen. De ontwerpcriteria worden geleidelijk aangepast door verkregen inzichten uit de exploratie. Hierdoor kan de richting van de conceptexploratie interactief worden aangepast gebaseerd op wat er belangrijk wordt geacht door de ontwerper. Dit proces bevordert de acceptatie van de uiteindelijke oplossing.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?