Nominaties KNVTS Schip van het Jaar-Prijs 2015 bekend

De jury van de KNVTS Schip van het Jaar-prijs heeft uit elf aanmeldingen een drietal schepen genomineerd voor Nederlands meest prestigieuze maritieme prijs. De prijs zal dit jaar voor de 18e maal worden uitgereikt tijdens het tiende Maritime Awards Gala bij de Onderzeebootloods van RDM Rotterdam aan de Nieuwe Maas op 2 november 2015.

De genomineerden in willekeurige volgorde zijn:

  • Jacht ‘Equanimity’ ontworpen en gebouwd door Oceanco te Alblasserdam.
  • Fast Supply Intervention Vessel (FSIV) ‘Karina’ ontworpen en gebouwd door Shipyard De Hoop te Lobith-Tolkamer voor Staatoliemaatschappij Pemex.
  • Offshore Maintenance Support Vessel ‘Kroonborg’ ontworpen en gebouwd door Koninklijke Niestern Sander B.V. te Farmsum voor Koninklijke Wagenborg.

“De genomineerde schepen onderscheiden zich ieder op hun eigen specifieke aspecten en dat maakt het uiteindelijke beslissingsproces er niet makkelijker op,” aldus jury-voorzitter Arie Peterse. “De ervaring leert dat de presentaties door de genomineerde bedrijven een doorslaggevende rol kunnen spelen in het jurybesluit.”

Schepen die in aanmerking komen voor de Schip van het Jaar-prijs 2015 moeten, met name betreffende de innovatieve aspecten, in Nederland zijn ontwikkeld, bij voorkeur in Nederland zijn gebouwd of grotendeels zijn (af)gebouwd en tussen 1 mei 2014 en 1 mei 2015 zijn opgeleverd. De jury toetst de ingediende schepen aan de criteria Ontwerp, Economie, Duurzaamheid, Veiligheid en Bouwproces.

Ook dit jaar omvatte het aantal aanmeldingen voor de Schip van het Jaar-prijs weer een grote diversiteit aan type schepen. Helaas ontbraken dit jaar schepen uit de categorie Binnenvaart en Visserij. “Alhoewel het aantal opgeleverde schepen dat voor de prijs in aanmerking zou kunnen komen hoger ligt dan de aanmeldingen, geeft de diversiteit aan aanmeldingen een goed beeld van de breedte van de Nederlandse scheepsbouw,” vervolgt Peterse.

De Koninklijke Nederlandse Vereniging van Technici op Scheepvaartgebied (KNVTS) heeft ten doel om de ontwikkeling van maritieme techniek te stimuleren. Hoofdlijnen hierin zijn het verspreiden van kennis van de maritieme techniek, het stimuleren van innovatie en maritiem technisch onderwijs. De vereniging bewerkstelligt dit door het organiseren van netwerkbijeenkomsten zoals maritiem technische lezingen, excursies en congressen, waarmee tevens de onderlinge relatie tussen maritiem-technische vakmensen wordt versterkt. Daarnaast worden jaarlijks de “KNVTS Schip van het Jaar Prijs” voor het meest innovatieve schip en maritieme afstudeerprijzen uitgereikt. Voor maritieme technici is de KNVTS een zeer hechte basis voor een solide netwerk binnen de maritieme industrie.