Maritime Ship of the Year Award

Ieder jaar reikt de KNVTS de “Ship of the Year Award” en bijbehorende wisseltrofee uit. Deze prestigieuze prijs gaat naar een in Nederland ontworpen en (grotendeels) afgebouwd schip dat in technisch opzicht bijzonder innovatief is. Met deze award promoten we technische vooruitgang en belonen we het lef om te experimenteren met nieuwe ontwikkelingen.

De award is in het leven geroepen ter ere van het 100-jarig bestaan van de KNVTS in 1998. Sindsdien is hij uitgereikt voor uiteenlopende schepen: van reddingsboot tot ferry, marineschepen, een binnenvaarttanker, viskotter en superjacht. Allemaal hebben ze één overeenkomst: ze zijn vernieuwend en vooruitstrevend. Een nominatie, en zeker de winst, is dan ook een prachtige beloning voor de scheepswerf, toeleveranciers, alle betrokken medewerkers en natuurlijk de opdrachtgever.

De award wordt uitgereikt aan een Nederlandse scheepswerf die alle innovaties integreert in het schip, verantwoordelijk is voor een goede samenwerking tussen de betrokken partijen en disciplines en een goed werkend innovatief schip oplevert aan de opdrachtgever.

Nominaties kunnen ingestuurd worden t/m 22 april 2025

Voorwaarden deelname en aanmeldcriteria
Voor de Maritime Ship of the Year Award komt alleen een schip in aanmerking:

  • Het schip moet opgeleverd zijn tussen 1 mei in het voorafgaande (2024) en 28 april (2025) in het betreffende jaar.
  • De ontwikkeling van het concept, met name betreffende de innovatieve aspecten en de uitwerking van (tenminste) het functioneel ontwerp, moet in Nederland zijn uitgevoerd.
  • Het schip moet in Nederland ontworpen zijn en in Nederland grotendeels zijn afgebouwd in de breedste zin van het woord. Dat wil zeggen in Nederland of bij een buitenlandse vestiging van een Nederlands bedrijf. (Beoordeling is ter discretie van de beoordelingscommissie).
  • De aanmelding moet binnen zijn vóór 18 april van het lopende jaar (2025).
 

Selectiecriteria van de jury
Een commissie van onafhankelijke personen, bestaande uit deskundigen uit de maritieme bedrijfstak, beoordeelt in eerste instantie of een voordracht voldoet aan de hierboven genoemde voorwaarden en maakt vervolgens een selectie op basis van de volgende criteria:

Een commissie van onafhankelijke personen, bestaande uit deskundigen uit de maritieme bedrijfstak, beoordeelt in eerste instantie of een voordracht voldoet aan de hierboven genoemde voorwaarden en maakt vervolgens een selectie op basis van de volgende criteria:

  • Ontwerp  

Hierbij spelen innovaties in het concept van het schip, vormgeving, voortstuwing, uitrusting of systeemintegratie een rol. De beantwoording van vragen als: is het een baanbrekend en/of grensverleggend ontwerp op de markt, een one-off, dan wel is het schip het eerste innovatieve schip van een nieuwe serie schepen, zijn hierbij een belangrijke leidraad.

  • Economie  

Is er bij het aangemelde schip aandacht besteed aan “design for service”, optimalisatie van opbrengsten, reductie van operationele kosten, besparing van brandstofverbruik, verhoogde operationele inzetbaarheid, efficiency en betrouwbaarheid.

  • Duurzaamheid en milieu  

Energiebesparende aspecten in voortstuwing en rompvorm, emissie, ballastwater management en overige milieuaspecten.

  • Veiligheid  

Aandachtspunten hierbij zijn: Verbeteringen in de veiligheid van het schip, in betere voorzieningen of in arbeidsomstandigheden voor opvarenden.

  • Bouwproces

Een aandachtspunt hierbij is of er sprake is van een extra moeilijkheidsgraad voor de werf, of van bijzondere vormen van samenwerking tussen betrokken partijen.

  

Nominatie door de jury
De commissie nomineert schepen in de volgende categorieën:

  • Zeevaart
  • Binnenvaart
  • Jachtbouw
  • Visserij
  • Speciale vaartuigen (b.v. baggerschepen, offshore support schepen, sleepboten, vaartuigen voor overheidstaken etc.)
 

De commissie nomineert maximaal drie schepen. De commissie kan meerdere schepen in een categorie nomineren. Uiteindelijk kiest de jurycommissie uit de drie genomineerde schepen de winnaar van de “Ship of the Year Award 2025”.

Download hier de volledige terms of reference

 

Meer informatie
Neem dan contact op met jurysecretaris Sarine Vlaanderen via algemeensecretaris@knvts.nl

Eerdere winnaars

2024

Holland Shipyards Group, Gorinchem XII

Holland Shipyards Group werd onderscheiden met de Maritime Ship of the Year Award voor de Gorinchem XII. De Gorinchem XII is een lichtgewicht, emissieloze ferry. Het zeer innovatieve schip is te opereren door slechts één persoon en is geschikt voor alle waterstanden. Door de gebruikte technologieën is een nieuwe standaard gezet.

2023
Canopée, Neptune Shipyards.

2022
Royal van Lent met superjacht Viva.

2021
Elektrische veerboot Bryggen voor Arriva, Kopenhagen – Damen Shipyards Group.

2020
Geen uitreiking en Maritime Awards Gala vanwege de coronapandemie.

2019
Binnenvaartschip ‘Sendo Liner’ – (Concordia Damen)

2018
Sleephopperzuiger ‘Scheldt River’ – (Royal IHC)

2017
Unmanned Surface Vessel ‘Seagull-301’ – (De Haas Maassluis BV en Ginton Naval Architects BV)

2016
Vissersschip MDV1 ‘Immanuel’ – (Hoekman Shipbuilding)

2015
Offshore Maintenance Support Vessel ‘Kroonborg’ – (Koninklijke Niestern Sander BV)

2014
Reddingboot Nh1816 – (Damen Shipyards)

2013
Binnenvaarttanker ‘Greenstream’ – (Peters Shipyards)

2012
Hr.Ms. Holland – (Damen Schelde Naval Shipbuilding)

2011
Amulet – (VOF Amulet)

2010
Vox Máxima (IHC Dredgers)

2009
Doña Angela Maria T. (Damen Shipyards Gorinchem)

2008
Seven Oceans (IHC Merwede i.s.m. Huisman)

2007
Ms. Deo Volente (Hartman Marine BV)

2006
Jacoba Prins (Maaskant Bruinisse)

2005
Driemastschoener Althena (Royal Huisman Shipyard)

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?