Prijs van de Koninklijke Marine voor de beste operationele innovatie door jonge studenten. Wil je in aanmerking komen voor deze Award? Schrijf je dan uiterlijk vrijdag 27 mei in.

De Maritime RNLN Van Hengel-Spengler Award past bij het innovatieve karakter van de Koninklijke Marine. De prijs is vernoemd naar twee marineofficieren die begin 20e eeuw de basis legden voor het vercijferen van berichten via een roterende machine. Uit dit idee is de beroemde Duitse ‘Enigma’ machine voortgekomen, die weer heeft geleid tot inspanningen aan Engelse zijde om de vercijfering te doorbreken. De Engelse geleerde Alan Turing ontwikkelde op basis hiervan de concepten van een computer.

Deelname

Deelname aan de prijs staat open voor studenten tot 35 jaar die hun onderzoek hebben verricht in het kader van een algemene studie, vakopleiding of vervolgstudie in een maritiem vakgebied op WO of HBO niveau. Het onderzoek moet – kunnen – leiden tot nieuwe inzichten, concepten of innovaties die bijdragen aan het verbeteren van de operationele inzet van marine-eenheden.

Jury

De onafhankelijke jury zal bestaan uit maritieme deskundigen van de Technische Universiteit Delft, de Technische Universiteit Twente, het ‘Maritime Research Institute Netherlands’, de Nederlandse Defensie Academie en de Koninklijke Marine. De jury beoordeelt de binnengekomen voorstellen en kan aanvullende informatie opvragen of desgewenst externe expertise inschakelen voor de beoordeling.

Win een masters

De beste operationele innovatie wordt beloond met deelname aan de deeltijdmasterstudie “Military Technology, Processes and Systems” bij de faculteit Militaire Systemen en Technologie op Het Koninklijk Instituut voor de Marine in Den Helder. Daarnaast ontvangt de winnaar het symbolische bedrag van € 533,-, waarmee de link naar de leeftijd van de zeemacht wordt gelegd. Van alle inzendingen worden drie studenten genomineerd en zij maken kans op de prijs.

Organisator

De Maritime RNLN Van Hengel Spengler Award wordt uitgereikt door de Koninklijke Marine.


Eerdere winnaars Van Hengel-Spengler prijs

2022
Saskia Alberts met Unmanned Dipping Sonar Boat

2021
LTZ 3 Noah Stam – Onderzoek naar onderscheppingsmogelijkheden ballistische raketten en ontwikkeling 3D simulatiemodellen.

2020
Geen uitreiking en Maritime Awards Gala vanwege de coronapandemie.

2019
Kelly Villena – Optimaliseren van het ship to shore transport tijdens amfibische operaties

2018
Kirsten Schmidt – Augmented Reality Navigation

2017
LTZ 2 Jordy San José Sánchez – operationele innovatie op het gebied van het Target Motion Analysis (TMA)-proces

2016
LTZ 3 (TD) Sietske Vredeveldt  –  onderzoek naar mogelijkheden voor verbetering van stoelen op FRISC

2015
LTZ3 (TD) Kevin Stouten – onderzoek naar het gedrag van verlijmde stalen inserts in een composiet druklichaam

2014
LTZ 3 (TD) Guus van Fulpen – Op weg naar de more electric submarine

2013
LTZT 3 R.J. van de Mheen – Submarine Power System Design Tool met Graphical User Interface