Genomineerden Maritime Innovation Award 2019 bekend

De genomineerden voor de Maritime Innovation Award zijn bekend. In totaal hebben 17 bedrijven een inzending gedaan. Vijf werden uitgenodigd hun inzending toe te lichten voor de jury. Uiteindelijk staken deze drie genomineerden erbovenuit: Conoship, Huisman Equipment BV en Value Maritime. Lees hieronder meer over hun innovaties. Tijdens het Maritime Awards Gala 2019 op 4 november a.s. wordt de winnaar bekend gemaakt!

De Conoship eConowind-unit is een Hulp-Windvoortstuwings-unit voor schepen, in de vorm van een 40-voets container met 2 uitklapbare ‘VentiFoils’: verticale vleugelprofielen van 10m hoog, voorzien van innovatieve grenslaagafzuiging. Net als bij zeilen wordt daarmee windkracht direct omgezet in stuwkracht voor het schip, wat bij dezelfde vaarsnelheid zorgt voor een lager brandstofverbruik dus minder CO2 uitstoot. Op allerlei soorten schepen kunnen één of meerdere eConowind-units net zo eenvoudig en snel worden gemonteerd als een 40-voets container. Tevens is het mogelijk de VentiFoils vast op een schip te zetten. In beide  gevallen klappen de VentiFoils bij gunstige wind verticaal omhoog, om zich vervolgens geheel autonoom in te stellen op windrichting en -snelheid om optimale stuwkracht te leveren en brandstof te sparen, ordegrootte 10 á 20% afhankelijk van schip, vaargebied en snelheid.

De twee 10.000t offshore kranen van Huisman Equipment BV voor Heerema’s kraanschip SLEIPNIR zijn gebaseerd op totaal nieuwe ontwerpprincipes. Dit heeft geleid tot een aanzienlijke besparing op het eigen gewicht van de kranen. Hierdoor is minder staal nodig voor de kranen zelf en het verbetert de stabiliteit van het schip. Belangrijkste innovaties, een gesegmenteerd zwenklager voor afdragen van horizontale, verticale krachten en het zwenken van de kraan, hijslieren die tevens als contragewicht dienen en een kraanhuis constructie bestaande uit last dragende plaat elementen. De jury is onder de indruk dat de zeer gedetailleerde betrouwbaarheidsstudies hebben geleid tot een zodanige optimalisatie van het ontwerp dat aan de klant gegarandeerd kan worden dat hijsoperaties te allen tijde uitgevoerd kunnen worden.

Value Maritime heeft een kleine ‘plug and play’ Scrubber (EGCS) ontwikkeld. Deze zit in een 20ft vervoerbare module. Zowel zwavel en ultrafijne fijnstof worden uit de uitlaatgassen van schepen gefilterd. Ook is de CO2-voetafdruk 10% lager dan bij gebruik van MGO. Doordat het gelukt is om de scrubber te verkleinen en daarmee geschikt te maken voor kleinere schepen en vermogens kan een nieuw segment binnen de scheepvaart worden bediend. Vanwege het modulaire concept is het systeem ook geschikt voor oudere schepen en kan de scrubber onafhankelijk van de huidige financiering van het schip gefinancierd worden. Zelfs leasen is dus mogelijk. Value Maritime gelooft in groene oplossingen die ook financieel bijdragen.

Voor meer informatie over de Maritime Innovation Award en de genomineerden kunt u contact opnemen met Sander den Heijer, Sector Manager Netherlands Maritime Technology, via 088 88 44 51 036 of heijer@maritimetechnology.nl.