Winnaar 2017: “Een aanmoediging om door te gaan met innovatie en ontwikkeling”

Koos Smoor (Manager Fleet Performance & Innovation) en Ard-Jan Kooren (CEO) van KOTUG International BV namen op 6 november de Maritime Innovation Award 2017 in ontvangst voor het Heat Recovery System. Een sleepboot produceert warmte tijdens de operatie en vraagt energie tijdens stand-by periodes. KOTUG heeft een manier ontwikkeld om de warmte van het koelwater uit de motoren te recyclen en op te slaan in een slimme warmteopslag. De benodigde energie is nodig voor het luchtsysteem en om de motoren warm te houden. Normaliter komt de elektriciteit van de wal met de daarbij komende kosten. Het Heat Recovery System maakt de sleepbootoperatie dus energiezuiniger en daardoor ook groener.

Het Heat Recovery System is geïnstalleerd op de ZP Bison, een sleepboot van Kotug Smit Towage, en werkt uitstekend. Het nieuwe systeem is een milieuvriendelijke en kostenbesparende oplossing. De afname van walstroom wordt met 50% gereduceerd, waardoor ook de CO2-uitstoot met de helft vermindert. Wat neer komt op ongeveer 50.000kW uur minder op de meter per jaar.

Wat was uw eerste gedachte na het winnen van de Maritime Innovation Award?

“We zijn erg trots met deze erkenning door de deskundige jury van de Maritime Innovation Award. Het is een aanmoediging om door te gaan met innovatie en ontwikkeling. Het gebruik van de Phase Change Material (PCM) technologie is nieuw in de maritieme industrie en heeft groot potentieel; niet alleen op sleepboten, maar op elk type schip, omdat het in verschillende formaten kan worden toegepast. KOTUG kijkt naar meer toepassingen voor temperatuur beheersing.”

Heeft uw bedrijf de winst binnen het bedrijf gevierd?

“Jazeker, er was de volgende morgen een grote taart besteld met foto’s van het Maritime Awards Gala er op. KOTUG heeft Kotug Smit Towage uitgenodigd om samen taart te eten om de overwinning te vieren. Koos Smoor sprak de troepen toe over de achtergrond en mogelijke toepassingen van het Heat Recovery System. Vervolgens nam de Manager Fleet Performance & Innovation Hans Huisman (juryvoorzitter Maritime Innovation Award) en Jan Doorduin (jurylid) mee voor een kijkje aan boord van de ZP Bison. Daar werd eveneens taart gegeten, nu met de bemanning.”

Heeft uw bedrijf de winst van de Maritime Innovation Award actief gepromoot?

“Ja, KOTUG heeft de dag na de uitreiking van de Maritime Awards een persbericht verstuurd, het winnen van de prijs in haar jaaroverzicht vermeld en een maand lang het logo van de Maritime Innovation Award onder de emailhandtekening van alle werknemers geplaatst.”

Wat heeft de winst uw bedrijf tot nu toe opgeleverd?

“We hebben met het systeem (plus de Award) op het Smart Shipping event in Lantaren Venster gestaan. KOTUG houdt van oplossingen die de gouden drie-eenheid van state-of-the-art technologie, duurzaamheid en kostenbesparing bundelen. Deze innovatie geeft antwoord op de vraag in de markt, maar ook op milieueisen en werkt nog kostenbesparend bovendien.”

Wat kunt u andere bedrijven die in aanmerking (kunnen) komen voor de Maritime Innovation Award adviseren?

“Het doel van de Maritime Innovation Award is om meer bekendheid te vragen voor en het stimuleren van innovatieve ontwikkelingen binnen de maritieme industrie en haar toeleveranciers. Als je dus zoals KOTUG een uitvinding zoals het Zero-Emission Heat Recovery System hebt, die economische, technische en milieuvoordelen oplevert, ga er dan voor en stuur je idee in!”

Meer informatie is te vinden op: www.kotug.com

Maritime Awards 2018

Ook kansmaken op een Maritime Award? Aanmelden voor de verschillende prijzen kan vanaf medio januari 2018.