Winnaar 2018: “Pas later op de avond besef je wat er gebeurd is”

Gijsbert van Marrewijk, die voor zijn studie onderzoek deed naar de toepassing van T-foils onder snelle schepen, won de Maritime Designer Award 2018. Zijn nieuw ontwikkelde oplossing voor het aansturen van T-foils heeft de potentie om de toepassing van draagvleugels opnieuw onder de aandacht te brengen. Ontwikkelingen met betrekking tot het inzetten van watertaxi’s en fietsferry’s in en tussen grote steden bieden nieuwe mogelijkheden om deze oplossing opnieuw serieus te nemen. Het gebruik van het water als alternatief voor (openbaar)personenvervoer kan hierdoor nog concurrerender worden omdat hogere snelheden kunnen worden bereikt. De veiligheid ervan verdient natuurlijk extra aandacht. Dit wordt ook onderkend door Gijsbert en vormt een belangrijk onderdeel van het voorgestelde vervolgonderzoek. We stelden hem een aantal vragen.

Wat was je eerste gedachte na het winnen van de Maritime Designer Award?

“Geweldig! Het moment dat je op het podium staat gaat in je beleving snel voorbij en pas later op de avond besef je wat er gebeurd is. De presentatie van Jort Kelder gaf veel karakter aan het gala en ik vond dat hij en Hans Hopman zich goed hadden ingelezen over ons onderzoek!”

Heb je de winst gevierd? Zo ja, hoe?

“Jazeker! Natuurlijk op de avond zelf, maar ook de ochtend erna met het hele team van mijn bedrijf Flying Fish Maritime Innovations. Iedereen was erg trots: er werken hier veel slimme oud-teamleden van het TU Delft Solar Boat Team en die voelden zich natuurlijk vereerd dat het gerelateerde onderzoek naar draagvleugels in de schijnwerpers is komen te staan.”

Heb je actief gepromoot binnen je netwerk dat je de Maritime Designer Award hebt gewonnen?

“Dat heb ik zeker gedaan ja, bijvoorbeeld op LinkedIn en in de nieuwsbrief die wij regelmatig sturen naar onze connecties. Voor mij als afgestudeerd ingenieur bij Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek was dit een prachtige kans om te laten zien dat we bij Flying Fish serieus bezig zijn met maritieme innovaties!”

Wat heeft het winnen van de Award je tot nu toe opgeleverd?

“De wisselbokaal is zijn (hoge) gewicht in goud waard wat dat betreft! We hebben op de avond zelf van veel mensen enthousiaste reacties gekregen en onze visitekaartjes kunnen uitwisselen. Dit heeft al tot een aantal actieve leads geleid voor vervolgonderzoek naar real-time simulaties van draagvleugelboten en stedelijke mobiliteit op het water.”

Wat kun je anderen die in aanmerking willen komen voor het winnen van een Maritime Designer Award adviseren?

“Er zijn ontzettend veel interessante ontwikkelingen in de maritieme sector gaande en niemand houdt je tegen om daarover na te denken en iets nieuws te leren. Ik heb gemerkt dat bij partners als het TU Delft Solar Boat Team, de TU Delft en het MARIN iedereen enthousiast meedenkt en advies geeft. Vanuit daar is het vaak maar een kleine stap om een idee uit te werken!”