Search
Search
Close this search box.

Winnaar Maritime Innovation Award: “Sta eens stil bij wat je gerealiseerd hebt”

Op 4 november 2019 won het Groningse bedrijf Conoship Inernational BV de Maritime Innovation Award. Het bedrijf ontwikkelde de eConowind-unit: een 40-voets container met twee uitklapbare vleugels. De rechtopstaande innovatieve vleugelprofielen van 10 meter hoog – Ventifoils heten ze – zetten windkracht direct om in stuwkracht voor het schip, ca. 5 keer zo veel als bij zeilen met gelijk oppervlak. De eConowind-units kunnen net zo eenvoudig worden gemonteerd als een 40-voets container. De VentiFoils klappen bij gunstige wind autonoom omhoog en richten zich optimaal om de grootste stuwkracht te leveren.

Aan het woord Guus van der Bles, Director Development van Conoship International over het winnen van de Maritime Innovation Award:

Wat was de eerste gedachte na het winnen van de Maritime Innovation Award 2019? “YES! Wat een geweldig resultaat voor zowel Conoship International als Econowind B.V. na een jarenlang traject van onderzoek, testen en finetunen. En bovenal goed dat er aandacht en erkenning is voor de waarde van windvoorstuwing voor de scheepvaart; een echte en actuele oplossing voor de klimaatproblematiek waar de scheepvaart een antwoord op moet hebben.”

Hebben jullie de winst binnen het bedrijf gevierd? Zo ja, hoe? “De volgende dag heerste er een uitgelaten sfeer op kantoor, heel leuk om te zien hoe iedereen meeleefde. We hebben er natuurlijk uitgebreid bij stilgestaan met taart bij de koffie. Ook tijdens de vrijdagborrel hebben we nog eens extra geproost! Het geeft vooral een hele positieve sfeer en een gedrevenheid om dit resultaat nogmaals te evenaren.”

Hoe reageerden jullie klanten? “Iedereen die ik sprak was er zeer positief over. Waarbij ook opgemerkt werd dat het weleens mocht omdat we altijd al erg innovatief zijn op diverse gebieden. Leuk om te merken dat het ons zo gegund wordt! De klanten van Econowind reageerden ook zeer positief. Daarnaast zijn steeds meer van onze klanten geïnteresseerd in het toepassen van VentiFoils op hun schip en vaargebied en willen weten wat dit voor besparingen kan opleveren.”

Wat heeft de winst voor jullie bedrijf tot nu toe opgeleverd?  “Ten eerste natuurlijk veel positieve publiciteit zowel in Nederland als internationaal. Waarbij het fantastisch is dat daaruit het innovatieve karakter van Conoship International, en de drive om dat te gaan realiseren in de praktijk, blijkt. Daarnaast regent het uitnodigingen voor het geven van presentaties over Hulp-Windvoortstuwing en het is erg leuk om onze kennis en enthousiasme over te brengen. Dit kan namelijk direct al bijdragen aan vermindering van emissies (naast CO2 ook NOx en roet) en uiteindelijk aan emissieloos varen in combinatie met andere brandstoffen.”

Wat kunt u andere bedrijven die in aanmerking willen komen voor de Maritime Innovation Award adviseren? “Sta eens stil bij wat je gerealiseerd hebt. Als je een (maritieme) innovatie hebt ontwikkeld, toegepast en verkocht, ben je meestal druk met vooruitdenken en dan is goed om je te realiseren hoe het tot stand kwam. Het werkt erg stimulerend om dat een keer uit te schrijven op de ‘aanmeldingssite’ voor de Maritime Innovation Award; je zet weer eens op een rij wat, waarom en hoe de innovatie eigenlijk tot stand kwam.”

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?